Meme Dikleştirme Estetiği

Meme Dikleştirme Estetiği

Meme Dikleştirme Estetiği

Çocuk emzirme, doğru sütyen kullanmama nedeniyle zamanla göğüslerde sarkma oluşmaktadır. Formda bir çift memenin estetik anlamda “olmazsa olmazı” hiç şüphesiz memelerin konik şeklidir. Konik şeklin kaybedildiği durumlar birkaç başlık altında toplanabilir:

Doğuştan olan sorunlar

Doğuştan olan sorunlar aslında kız çocuğu 15-16 yaşlarına geldiğinde dikkati çeken bir durumdur ki, burada memenin tabanı çap olarak dar, meme başı çap olarak geniş ve meme dokusundan adeta pörtlemiş (fıtıklaşmış) görüntüsü veren bir durumda ve meme sarkık görüntüdedir. Tüberöz meme diye adlandırılan bu durum cerrahi olarak düzeltilebilir bir anomalidir.

Yağlanma ve zayıflama

Aşırı yağlanma ve sonra zayıflama durumunda meme sarkması olabilir. Meme dokusu yağ oranı yüksek bir organ olduğu için kilo alındığında büyüyecektir. Kilo verildiğinde de hızla küçülür. Büyüme ve küçülme periyotları meme derisi ve bağ dokularının gevşemesine neden olur. Meme boşalmış gibi sarkar.

Hamilelik

Hamilelik dönemlerinden sonra meme formu bir miktar bozulur. Her hamilelik dönemi sonrası meme diriliğinin bir miktar kaybolması doğaldır. Hamilelik boyunca hormonların etkisi ile süt bezlerinin faaliyete hazır hale gelmesine bağlı olarak memelerde büyüme olur. Doğum sonrası süt salgısı başladığında, sütün dolması ve emzirme ile boşalması süreci meme dokusunda belirli bir gevşemeyi beraberinde getirecektir. Bu gevşeme kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Yaşlanmak

Kronolojik yaşlanmaya bağlı meme sarkması yıllarla gelen doğal bir sonuçtur. Yüzümüzde ve vücudumuzun bütününde gördüğümüz deri sarkmalarına paralel olarak meme dokusu da yaşlandıkça sarkacaktır.

Bütün bu saydığımız nedenlerle ortaya çıkan durum, yani memenin konik şeklini kaybetmesi, cerrahi ile düzeltilebilir. Seçilecek cerrahi yöntem sarkma derecesine göre belirlenir.

Sadece meme başının yukarı alınması

Sadece meme başının bir miktar yukarı alınmasını gerektiren durumlarda, meme başı çevresinden deri çıkartılarak yapılan işlem yeterli olacaktır. Bunun sonucunda kalacak yara izi yalnızca meme başı çevresinde olacaktır. Maalesef bu teknikle düzeltilebilecek meme sarkması hasta sayısı çok azdır. Bu kadar küçük bir deformite nedeniyle hastalar doktora başvurmazlar veya ameliyatı göze almazlar.

Sarkan dokunun yukarı çekilmesi ve deri fazlalığının alınması

Genellikle meme dokusunun meme başı altından aşağı kayması ve meme altı çizgisinin üzerinden göğüs duvarına değerek sarkması sonucu oluşan form bozukluğu nedeniyle doktora başvurulur. Bu sarkma sutyensiz tişört, gömlek veya bikini giymeyi engelleyebilir. Dekolte gece elbiseleri iyi durmayabilir. Straplez giysi rahat kullanılamayabilir. Cerrahi yöntem olarak bu durumda hem sarkan meme dokusunun yukarı çekilmesi, hem de deri fazlalığının alınması işlemleri bir arada yapılır.

Ameliyat sonrası yara izleri

Sarkan dokunun yukarı çekilmesi ve deri fazlalığının alınması sonucunda meme başı çevresinde ve meme başından aşağı doğru dikey çizgi şeklinde bir iz kalır. Bu iz ilk 6 ay hafif sert ve pembe renkli bir izdir. Daha sonra düzelmeye başlar. Ameliyattan sonra 1-1,5 yıl dolana kadar gittikçe solar ve sedefi bir renk alır, bu son duruma ulaştığında hala bir iz olarak görünmesine rağmen, kabul edilebilir bir durumdadır. Çok seyrek olarak bazı hastalarda bu izlerin solması beklenilen düzeyde olmayabilir, hatta hafifçe genişleyebilirler. Bu durumda izleri inceltmek için revizyonel cerrahi yapılabilir, revizyonel cerrahiler son derece küçük müdahalelerdir ve yararlı olurlar.

Sigara kullanan hastalarda ve insülin kullanımı gerektiren şeker hastalarında, ameliyattan sonra yara iyileşmesinde gecikmelere rastlanabilir. Bu durum ameliyattan yaklaşık 1-2 hafta sonra dikiş yerlerinde küçük açılmalar, sarımsı renkte sızıntılar şeklinde kendini gösterir, gözde fazla büyütülmemesi gereken durumlardır, birkaç haftada kendiliğinden iyileşirler.

Ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek durumlar

Meme dikleştirme ameliyatından yaklaşık 6-8 ay sonra memede hafif bir düşme beklenebilir. Bu hafif sarkma memenin büyüklüğü ile de ilgilidir. Genellikle hastalar ameliyattan 1 ay sonraki dikleşmeyi çok beğenirler ve 6 ay sonra dokuların oturması sonucu hafif sarkma gibi görünen durumdan biraz şikayetçi olurlar, ancak bu kabul edilmesi gereken doğal bir durumdur ve bağ dokularının yara iyileşmesi sonucu bir miktar gevşemesiyle ilgilidir. Sonuç olarak meme dokusu içinde iskeleti olmayan bir yumuşak dokudur.

Aynı anda meme protezi (silikon)

Sarkan meme dokusu dikleştirildiğinde ortaya çıkan meme volümü küçük bulunuyorsa, dikleştirme sırasında volüm artırma amacıyla aynı seansta meme protezi de kullanılabilir. Böylece aynı seansta hem dikleştirme, hem de büyütme ameliyatları yapılmış olur. Protezlerle ilgili bilgileri daha sonraki bölümlerde daha detaylı ele alacağım.

Son bilgiler

Meme dikleştirme ameliyatından sonra, 2 ay boyunca, ayakta iken bir sporcu sutyeni kullanılması gerekir. Gece yatakta sutyen kullanma zorunluluğu yoktur.

Böyle bir ameliyatın kalıcılığı hastanın yağlanmaması ve hamile kalmaması durumunda 10 yıl olarak verilebilir. Ancak 4-5kg ve üstü kilo almalar ve kilo vermeler periyotları memenin tekrar düşmesine neden olacaktır.

Bu ameliyatın yapılmış olması yıllar sonra tekrarlanmasına engel değildir. Memede tekrar düşme olursa, ameliyat gene aynı izler üzerinden tekrarlanabilir ve meme forma kavuşur.

admin

RELATED ARTICLES

Kaş Ekimi

Kaş Ekimi

Kaş ekimi operasyonu yaklaşık 2-3

READ MORE