Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Mevsimsel değişimler ve ilerleyen yaş nedeniyle ciltte kırışıklık ve solgunluk oluşmaktadır. Cildinizin daha taze ve temiz ve canlı görünmesi eskisi gibi zor değil. Deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bazı kimyasal solüsyonların uygulaması işlemine kimyasal peeling adı veriliyor.
Bu tedavide cildin yüzeysel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar alfa hidroksi asitler(AHA), triklosetik asit(TCA), salisilik asit, fenol, jesner solisyonu ve kombinasyonlarıdır.

Aslında kimyasal peeling’i yüzeysel peeling ve derin peeling olarak ikiye ayırmak mümkün.Yüzeysel peeling daha çok cildin daha bakımlı, daha sağlıklı gözükmesini sağlamak amaçlı uygulanan bir yöntemdir. Yüzeysel peeling deriyi canlandırmak için asit içeren bazı solüsyonların deriye uygulanmasıdır. Amaç derinin en üst tabakası olan epidermisin kısmi olarak kaldırılıp, alttan hasarsız yeni derinin gelmesini sağlamaktır. Cildin sadece üst tabakası soyulur, iyileşme uygulanan kimyasal solüsyonun konsantrasyonuna göre değişmekle beraber fark edilmeyecek kadar hızlıdır. Kişi uygulama sonrası hemen günlük yaşantısına dönebilir.

Birkaç seans gerekir. Yüzeysel peeling uygulamaları için günümüzde en sık kullandığımız madde alfahidroksi asitlerdir (AHA). Bunlar meyve asidi olarak bilinirler ve aslında birçok meyvede doğal olarak bulunurlar. Bunlardan en çok kullandığımız da şeker kamışından elde edilen glikolik asittir.

Derin peeling ise güneş hasarı sonucu oluşmuş ince çizgilerin hafifletilmesi, kalın çizgilerin inceltilmesi, akne tedavisi, akne izlerinin hafifletilmesi, cildin daha canlı ve parlak görünmesi ve ayrıca çeşitli cilt lekelerinin tedavisi için sadece uzman hekimler tarafından uygulanan bir yöntemdir. Genellikle triklosetik asit(TCA), fenol ve kombinasyonları kullanılır. Uygulama anında 5-10 dk sürecek olan hafif bir yanma hissi oluşabilir. Derin peeling’te genellikle 3-5 günde tamamlanan bir soyulma olur. Daha sonra uygulama bölgesinde zamanla normal cilt rengine dönecek olan hafif bir pembelik oluşur.

Kimyasal peelingin uygulanamayacağı durumlar da bulunuyor. Bu nedenle hekimin, hastanın vücudunda, peeling yapılacak bölgeyi dikkatlice muayene edip karar vermesi büyük önem taşıyor. Aktif herpes enfeksiyonu (uçuk) bulunan, kötü yara iyileşmesine meyli olan(keloid ya da hipertrofik skar), radyoterapi gören, siğil bulunan kişilerde kullanımı uygun değil. Kimyasal peeling uygulandıktan sonra o bölge güneşten korunmalıdır.

admin

RELATED ARTICLES

Kaş Ekimi

Kaş Ekimi

Kaş ekimi operasyonu yaklaşık 2-3

READ MORE