Lipödem Hakkında Herşey!

Lipödem Hakkında Herşey!

Lipödem Hakkında Herşey!

Lipödem Nedir?

“Ağrılı Yağlanma Sendromu” olarak da adlandırılan lipödem, kalça, uyluk ve bacaklarda yağ ve sıvı birikmesine bağlı anormal, simetrik şişliktir. Şişlik ayak bileğine kadar inebilir. Uylukların dış tarafında aşırı yağlanmaya bağlı çıkıntılar bulunur.
Lipödemin derecesi hastadan hastaya farklılık gösterir. Bazı hastalarda çok hafif seyreden bu durum, bazı hastaların yürümesini engelleyecek boyutlara ulaşabilir. Bu genetik hastalık hemen daima kadınlarda görülür ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bir ailenin birden fazla kadın ferdinde görülme riski oldukça yüksektir. Bu hastalığa hormon bozuklukları ve bazı kronik hastalıklar da sebep olabilir.

Lipödem teşhisi nasıl konur ?

Genellikle lipödemli kişiler alt tarafı şişman, kilolu olarak ya da lenfödem yanlış teşhisi ile karşılaşırlar.Sadece bayanları tutan bu soruna eşlik eden başka yakınmalar olabilir. Şişme, kolay morarma, bastırınca acıma hissi, hareket kısıtlılığı gibi.Bazen deri de soğukluk da eşlik eder.Özellikle ileri evrelerde yaşam kalitesini etkilerken, önemli derecede psikolojik sıkıntı da yaratabilir. Spora ve diyete dirençli bacaklarda ki yağ birikimlerine yukarıda ki semptomlar eşlik ediyor ise bu lipödem lehinedir. Sadece bacaklarda yağlanmaya bağlı kalınlık ise bu lipohipertrofi lehinedir.

 

Lipödem teşhisi nasıl konur ?

Genellikle lipödemli kişiler alt tarafı şişman, kilolu olarak ya da lenfödem yanlış teşhisi ile karşılaşırlar.Sadece bayanları tutan bu soruna eşlik eden başka yakınmalar olabilir. Şişme, kolay morarma, bastırınca acıma hissi, hareket kısıtlılığı gibi.Bazen deri de soğukluk da eşlik eder.Özellikle ileri evrelerde yaşam kalitesini etkilerken, önemli derecede psikolojik sıkıntı da yaratabilir. Spora ve diyete dirençli bacaklarda ki yağ birikimlerine yukarıda ki semptomlar eşlik ediyor ise bu lipödem lehinedir. Sadece bacaklarda yağlanmaya bağlı kalınlık ise bu lipohipertrofi lehinedir.

Lipödeme eşlik eden sorunlar nelerdir ?

Bu kişilerde ileri yaşlarda eklem sorunları sıktır ve hareket kısıtlılığına bağlı obeziteye eğilim vardır.

Lipödem ayırıcı tanısı nasıldır ?

Yüksek resolution ultrason, MR ve lenfosintigrafi başlıca yöntemlerdir. Lipödem lenf yolları ile ilgili bir rahatsızlık olmamasına rağmen lenf akımında bozulma sıklıkla görülür. MR da lipödemde normal deri kalınlığı görülürken çok yoğun yağ tabakası belirgindir.

Lipödem tedavisi nasıldır ?

Tedavide yağların alınması bacağı şekillendirirken, kişinin yakınmalarını önemli ölçüde azaltır ve hayat kalitesini arttırır. Üstelik ileri yaşlarda görülen ek sorunların gelişmesi de önlenmiş olur.

Lipödem tedavisinde tedavi prensipleri nelerdir ?

Öncelikle sorunlu yağın olabildiğince uzaklaştırılması gerekir. Ancak lipödemde yağ alınması ile lipödemi olmayan bir kişiden yağ alınması prensipleri aynı değildir.

Lipödemde yağı alırken toplardamar ve lenf damarlarına hasarın minimum olması gerekir.
Ayrıca amaç sadece yağın alınması değildir. Bacağın oranlarına, formuna uygun, sanatsal bakış açısıyla şekillendirilmesi önemlidir. Diğer türlü sadece yağı alınmış, rahatlamış ancak biçimsiz bacaklar ortaya çıkacaktır.
Lipödemde özellikle ileri aşamalarda doku geveşekliği, alancı selülit, yüzey dalgalanması şikayeti sıktır. Bu nedenle tedavinin bir bölümünde doku sıkılaşmasının sağlanmalıdır.

Lipödem tedavisinde hangi teknikler kullanılır ?

Lipödemin olduğu yer, sorunun derecesi ve evresine göre tedavi değişir.

Dr. Ahmet Karacalar tarafından geliştirilen superdry teknik kansız bir şekilde, doku altına herhangi bir kimyasal solusyon vermeksizin yağ hücrelerini olabildiğince sağlam bir şekilde alınmasını sağlar. Teknikte bacak bölgesi yağ dokusunda kansız bir ortam elde edilir. Özellikle bacak bölgesi ve ayakbileği yağ tabakası tek katlı olduğundan özenli ve hassas bir yağ alma işlemi gerekir. İşlem sırasında dokuda şişme olmaz. Bu durum hekime sonucu değerlendirme şansı verir. Karşı bacakla karşılaştırarak, simetriyi sağlama da oldukça yararlıdır. Bu nedenle ayakbileği, alt bacak, diz çevresi ve üst bacak alt bölgelerinde ideal şekillendirme şansı verir.

Basen ve iç bacakları tutan lenfödemde ise sadece yağı almak değil doku sıkılaşmasını da uyarmak gerekir. Bu nedenle bu bölgelerde yağ dokusuna spesifik lazer lipolizler öncelikli yöntemdir. Bu lazerler arasında özellikle üç dalga boylu lazerler yağ parçalama yanında doku sıkılaştırma kapasitesi ile öne çıkar.

Vaser ya da daha yeni versiyonu olan Vaser 4D üst bacaklarda yağa odaklı bir işlem olarak değerlidir. Ancak doku sıkılaşma potansiyeli lazere göre düşüktür. Kesi izleri diğer tekniklere göre daha fazla kalır. Kasların daha çok ortaya çıkarılmak istendiği durumlarda etkilidir.

Vibro liposuction yöntemi kanülün ucunun titreşmesi ile yağların daha kolay mobilizasyonu sağlanarak çekilmesi prensibine dayanır. Özellikle superdry yöntemle birlikte kullanıldığında fibrotik lipödem olgularında ( yağ dokusunun aşırı sert olması) etkili olur.

Water jet teknik su püskürtmeli işlemi kolaylaştıran bir başka teknik olarak kullanılmaktadır.

Klasik liposuction normal yağlanmada etkili bir yöntem olmasına rağmen lipödemde ilk sırada tercih edilmez.

Lipödem tedavisinde hekimin farklı yöntemleri kombine etmesi sıklıkla gerekir.

Lipödem tedavisinde germe işlemleri yapılır mı ?

Özellikle ileri aşama lipödemlerde bacak içi spiral germe, üst bacak germe tedavi planına eklenir. Diz germe ileri evre lipödemlerde yağı aldıktan sonra gerekli olur. Bu tür durumlarda germe dışında hiçbir yöntem fazla deriyi ortadan kaldıramaz.

Lipödem ameliyat sonrası bakım ve iyileşme nasıldır ?

Ameliyat sonrası LipoCare programı uygulanır. Bunun içinde anti ödem çorap, anti ödem enjeksiyonlar, ultrasound, MLD, pressoterapi, stretching ve tonik eksersizler bulunur. Yatak istirahatine gerek yoktur.

Ameliyat sonrası çorabın özellikleri nelerdir ?

Ameliyat sonrası basınçlı çoraplar giyilir. Bunun için erken dönemde 40-50 mmHg basınçlı çoraplar giyilirken, iyileşme döneminde 30-40 mmHg basınca düşülür. Bu basınç ayarları önemli olup CE belgeli kaliteli markalar tercih edilmelidir.

Lipödemin ameliyatsız tedavisi var mı ?

Sporla bu sorun çözülemez. Basınçlı çorap kullanılması şişliği azaltır ancak yağlar üzerine hiçbir etkisi yoktur. Lipödemi tedavi eden bir diyet programı bulunmuyor. Lipödem diyete dirençli bir sorun olarak bilinir. Ancak kişiye özel zararlı besinler yasaklanabilir. Bazı bayanlar alkol alımı sonrası şikayetlerin arttığını bildirilmiştir. Ancak sorunun ilerlemesini yavaşlatıcı yangı giderici diyetin yararlı olabileceği düşünülmektedir. Eksersizler arasında özellikle yüzme gibi yatay sporlar etkili olur. Yürüyüş ve bisiklete binme dolaşımı arttırdığı için önemlidir. Ancak özellikle dize yük bindiren ağır sporlardan kaçınılmalıdır. İleri yaş, diyabet, tansiyon ya da başka ciddi hastalıkları olan kişilerde en azından sorunun ilerlemesinin durdurulması için yukarıda yazılı bilgiler uygun olacaktır.

Bacaklarda şişliğe neden olan diğer sorunlar nelerdir ?

Sistemik nedenler…

  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Albumin düşüklüğü
  • İlaç nefropatisi

Bölgesel nedenler…

  • Lipödem
  • Derin ven yetmezliği
  • Selülit
  • Baker hastalığı
  • Miksödem
  • Lenfödem

Her bacak kalınlığı lipödem midir ?
Hayır.
Çoğu kalın bacak Lipohipertrofi olarak bilinir. Bu tür bacaklar lipödeme dönüşüyor mu yoksa prelenfödem mi çok net değil. bazı kalın bacaklar kasa bağlı (ronaldo bacağı ), bazılarında ise flebolenfödem olarak bilinen toplardamar yetmezliğine bağlı ödem oluşur.

Lipödemin kesin çözümü var mı ?

Erken evrelerde bu mümkün, ancak lipödem kronik bir rahatsızlık olduğu için hormonal değişim dönemlerinde alevlenme olabilir.

Lipödem evreleri nelerdir ?

Evre 1 de deri altı kabarıklıklar nodüller hissedilir.
Evre 2 de cilt yüzeyi tarla gibi düzensiz olur, toplar damar tutulumu morluk, kan toplanması ve şişlik, yer yer soğuk alanlar görülmye başlar.
Ever 3 de lobüler deformasyon denilen şişmiş, sarkmış bölgeler oluşur. Özellikle iç bacak ve diz içinde bu bölgeler oluşur. İleri evrelerde şalvar deformitesine dönüşür.

Lipödem ayırıcı tanısında Stemmer testi ?

Ayak parmak derisinin çimdiklenebilmesi lenfödem olmadığının göstergesidir.

Lipödem ve fleboödem arası fark ?

Lipödem de yağ ağırlıklı sıvı ödemi vardır, fleboödem ise toplardamar yetmezliğine bağlı olduğu için sıvı kaçağına bağlı su ödemi vardır ve deri rengi morumsudur.

Lipödem ve lipolenfödem arasında ki fark nedir ?

Hastalığın ilerleyen dönemlerinde toplar damar, duyu sinirleri ve lenf damarları da hastalığa eşlik edebilir. Bu durumda ayak da şişmeye başlar ve ödem sertleşir. Lenfatik haritalama ve kansız ortamda superdry teknik ile kombine edilecek vibro lipo ve vaser 4D bu hastalarda etkili olur.

Lipödemde ne kadar güvenli yağ alınabilir ?

Beş litreyi geçmeyecek şekilde işlemin yapılması ve gerekirse 2-3 seansa bölünmesi daha güvenlidir. Bu miktarın üzerinde özellikle emboli riski artmaktadır. Yağ alma işlemleri sırasında kana karışan yağ asitleri vücut tarafından tamponlanır. Beş litreyi geçen durumlarda ortaya çıkan yağ asidi miktarı vücut tarafından tamponlanamaz ve emboli denilen tablo ortaya çıkabilir.

admin

RELATED ARTICLES

Kaş Ekimi

Kaş Ekimi

Kaş ekimi operasyonu yaklaşık 2-3

READ MORE