Zayıflayan Aşırı Şişmanlarda Oluşan Değişiklikler

Zayıflayan Aşırı Şişmanlarda Oluşan Değişiklikler

Zayıflayan Aşırı Şişmanlarda Oluşan Değişiklikler

Obezite:
Aşırı kilolu olmak ciddi bir rahatsızlıktır. İnsanların kilosunun normal sınırlar içinde olup olmadığı kilo ve boy ölçüleri esas alınarak hesaplanır. Eğer kişinin ağırlığı normal değerlerin üzerinde ise bu durum şişmanlık olarak kabul edilir. Şişmanlık, yani fazla kilo varsa bu durum obezite olarak isimlendirilir ve artık bu aşırı kilo hayatı tehdit etmeye başlamıştır. Obezler, normal kilosunun çok üzerinde, beraberinde diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları olan, genel sağlığı bozuk ve erken yaşta ölen kişilerdir.
Aşırı kilo sadece fazla ağırlık olarak kalmaz beraberinde birçok hastalığı da getirir. Şişmanlığın beraberinde getirdiği başlıca rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir: Kronik stres, psikolojik bozukluklar, anksiyete, depresyon, aktivite kaybı, uykusuzluk, iskelet problemleri, fıtık, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, hormon bozuklukları, hiperkolesterolemi, arter hastalıkları, uyku apnesi, felç, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları ve çeşitli kanserler.
Bu hastalıklardan ve aşırı kilonun verdiği rahatsızlıklardan korunmak için kilo vermek şarttır. Fazla kiloları vermek için dengeli beslenme ve egzersiz yapılabilir. Bu yöntemlerle fazla kiloların verilmesi idel olanıdır, ancak her zaman başarılı olunamaz. Bu durumda bariatrik cerrahi veya diğer tıbbi tedaviler ile de fazla kilolardan kurtulunabilir.

 

estetik şişman

Aşırı kilonun Verilmesi:
Düzenli eksersiz ve aktivite ile verilemeyen kilolardan kurtulmak için cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Gastrik “bypass” ameliyatlarından başka, mide bandı ve mide balonu olarak isimlendirilen yöntemler günümüzde en fazla kullanılan ve başarılı olan cerrahi yöntemlerdir. Bu yöntemlerle ilk önce fazla kilolardan kurtulmak ve sağlıklı bir vucuda sahip olmak gerekir. Ancak bunlardan sonra vucudun bozulan görünümü plastik ve estetik cerrahi yöntemlerle düzeltilir.
Aşırı kilolu olma durumu vücutta psikolojik ve fizyolojik birçok değişikliği yol açar. Yağlı dokunun artması ve belli yerlerde hacmin aşırı artması cildin esneme kapasitesini aşar ve deride çatlaklar ve aşırı gerilmeler ortaya çıkar. Kemiklerde benzer deformasyonlar aşırı yüke bağlı olarak gelişir. Göğüs kafesi ve kaburgalarda aşırı genişleyebilir. Uzun kemiklerde aşırı yüke bağlı gelişmeler olur. Vertebralarda benzer lezyonlar görülebilir. Eğer fiziksel aktivitelerde aşırı kilolu olma durumuna bağlı olarak sınırlanmışsa, kas gücü de zayıf olur.
Kilo verilip zayıfladıktan sonra esneme kabiliyetini kaybetmiş dokular ve deri tekrar eski normal görünümüne geri dönemez. Kemik yapıdaki değişiklikler daha kalıcıdır. Genç ve aşırı kilolu olmayan hastalarda bu geri dönüş kısmen gerçekleşebilir. Ancak çoğu hastada deri ve diğer dokular kendini toparlayamaz ve sarkmalar ve cepler oluşur. Bu durum pek çok hastada psikolojik stres yaratır.

Şişmanlık sonrası kilo verildiğinde ortaya çıkan değişiklikler:
Hangi yolla olursa olsun kilo kaybı hedefine ulaşıldığında arzu edilen ve istenilen zinde ve sağlıklı vücut görünümüne sahip olunamaz. Özellikle cilt gevşemiş ve sarkmış olabilir ve bir çok hastada vücut hatları düzensiz ve uyumsuz görünür. Erkek ya da kadın her iki cinsiyettede göğüsler aşırı sarkmış ve deforme görünümde bazen kağıt gibi incelmiş ve yassılaşmış görünürler. Karın ön bölgesi göbek altında aşırı sarkma, yanlara doğru gidildikçe keseler şeklinde deri ve deri altı yağ dokusu fazlalıkları göze çarpar. Bu durum bel ve sırt bölgesinde de devam eder. Koltuk altı ve bacak iç yanlarda sarkmalar olur.
Önemli miktarda kilo kaybını takiben deri ve dokular çoğu kez elastikiyetlerini kaybettiğinden küçülen vücut büyüklüğüne uyum sağlayamaz.
Şişman hastalarda kilo verme ile birlikte ortaya çıkan deformiteler başlıca şu çekilde sıralanabilir:
Yüz hatları ve çizgileri belirginleşir ve olduğundan daha zayıf, üzgün ve yaşlı bir ifade ortaya çıkabilir
Boyun ve alt çenede sarkıklık olur ve boyun kas bandları görünür hale gelir
Üst kollarda ve koltuk altında yarasa kanadına benzer bir sarkma gelişebilir
Göğüslerde bir çok değişik şekil gelişebilir:
Göğüslerde yassılaşmalar
meme uçları aşağıya doğru yer değiştirmesi,
memelerde sarkma,
vücut ölçülerine göre memeler büyük veya küçük kalabilir
asimetrik meme gelişebilir
Karın bölgesinde göbek altı ve üstü bölgelerinde, ilaveten yanlara doğru ve sırtta belin alt kısmına doğru genişleyerek önlük benzeri sarkmalar gelişebilir
Kasık bölgesinde ve üstbacak iç yan ve diz iç yan kısmında aşırı hacim artışları ve sarkmalar kalabilir.
Basen bölgesi ve kalçalarda aşırı sarkma ve cepler oluşur
Genital organlarda ve pubis bölgesinde sarkma gelişebilir

Zayıf ve ince olan deriler sarktıkça üzerine yaslandığı dokular ile devamlı temasta olduğundan ıslaklık ve terleme sonucu ciddi pişiklere neden olabilir. Bu durum mantar üremesine ve kaşıntıya, kişisel hijenin bozulmasına yol açabilir. Görüntünün çirkin olmasının yanı sıra hareket kabiliyetini sınırlayan bu yapılar, aynı zamanda genel sağlık için tedavi edilmesi gereken ciddi bir tehdittir.

admin

RELATED ARTICLES

Estetik diş hakkında

Estetik diş hakkında

ESTETİK AMAÇLA DİŞ TEDAVİSİNE KARAR

READ MORE