Bacak İnceltme

Bacak İnceltme

Bacak İnceltme

Bacak inceltme (sadece diz altı kısımdan bahsediyoruz), daha çok kore, tayvan, çin gibi uzak doğu ülkelerinde yapılan; batı dünyasında nadiren uygulanan bir ameliyattır. Halbuki ülkemizde de bir çok bayan bacaklarının gereğinden fazla kalın olmasından şikayetçidir. Bu hastalar en büyük sıkıntıyı kış aylarında bacaklarına uygun çizme bulamadıklarında yaşıyorlar. Çizmelerin ayak numarası uysa, baldıra denk gelen kısmı dar geliyor. Diğer yandan malesef bacak inceltme hiçte kolay ve zararsız bir ameliyat değildir. Bacak inceltme, bir “extreme surgery (aşırı uç cerrahi)” sayılabilir. Bir çok cerrah bu ameliyat hakkında bilgi sahibi değildir ve bu ameliyatı yapmaz; bazıları da böyle bir ameliyat yapılmasını doğru bulmaz, risklerinden çekinir. Bacak inceltmenin uzak doğuda sıkça yapılmasının bir sebebi vardır. Uzak doğulu kadınlarda, ırk özellikleri dolayısıyla bacak boyu kısa ve kaslıdır; bu da bacaklarının kalın görünmesine yol açar. Bu yüzden uzak doğulu bayanlar dizaltı, bacak kısımlarının daha uzun görünmesi için bacak inceltme ameliyatı olmaktadırlar. Bacak inceltme, aslında doğuda yapılan bir çok “batılılara benzeme ameliyatından” biridir (çekik gözlerin düzeltilmesi, bacak inceltme, burun estetiği gibi ameliyatlar uzak doğuda, batılılara benzemek için yaptırılmaktadır ve bu ameliyatlar etnik ameliyatlar olarak bilinir; teknikleri çok farklıdır).

Bacak inceltme, daha çok uzak doğu ülkelerinde yapılan bir ameliyat olsa da son zamanlarda ülkemizde de bayan hastalarımız tarafından talep edilen bir ameliyat olmuştur. Bunun sebebinin ırk olarak bizim de boyumuzun (bayanlarda da bacak boyunun) kısa olmasına bağlıyorum. Hem bacak boyu kısa, hem de dizaltı-bacak arkası kasları (gastrocnemius kası) fazla gelişmişse bacak görüntüsü kişileri rahatsız edebilmektedir. Son zamanlara kadar böyle bir ameliyat yapılabildiği bilinmezken artık insanımız araştırarak bu ameliyat hakkında bilgi ediniyor ve bizden bu ameliyatı talep ediyor.  Burada kısaca bacak inceltme için uygulanan yöntemlerden bahsedeceğim; bu arada şunu da not düşmem gerekiyor, bu ameliyat ve ameliyatsız bacak inceltme yöntemlerinin hiç birisi risksiz değildir, bacakta sinir yaralanması, şekil bozukluğu, fonksiyon bozukluğu gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Tüm yöntemlerde amaç, bacak arkasında, bacağa kalınlığını veren gastrocnemius kasının hacmini küçültmektir. Bu kas iki parça halindedir; iç kısımda büyük parçası, dış kısımda küçük parçası bulunur.

BACAK İNCELTME KİMLERE YAPILIR:

Bacak boyu kısa ve bacakları kaslı kişilere..
Bir bacağı diğerinden ince olan kişilere (ince olan tarafa implant ile büyütme yapılırken kalın kısım inceltilerek eşitlik sağlanabilir)..
Bir bacağı normalden kalın, diğeri normal olan kişilerde sadece kalın bacağa inceltme yapılabilir..
Daha önce sporla uğraşmış ve bu sebeple dizaltı bacak kısmı kaslı bayanlara uygulanabilir…

BACAK İNCELTME TEKNİKLERİ:

Liposuction (yağ alma): Bu yöntemle bacak inceltme ancak çok seçilmiş vakalarda mümkündür. Bacakları kalın hastalarda genellikle sebep kas kitlesinin fazla olmasıdır; yani sorunun kaynağı yağ değil kas dokusudur. Bu yüzden, sadece liposuction ile bacaklarda incelme sağlamaya çalışmak genellikle başarısızlıkla sonuçlanır. Bu yöntem sadece bacak çevresinde fazlaca yağ toplanmış vakalarda etkili olabilir. Yağ alma ile bacak inceltilirken bacak sinirlerinin yaralanmamasına dikkat edilmelidir. Uygulama sonrası 6 hafta kadar fizik aktiviteden kaçınılır ve 1.5 ay kadar sıkı bir varis çorabı giyilmelidir.

Bacak arkasındaki kasın (gastrocnemius kası) içteki kısmının tam çıkarılması: Bu yöntem tavsiye edilen bir yöntem değildir. Bir çok dezavantajı vardır. Gastrcnemius kasının iç kısmının tamamen çıkarılabilmesi için diz arkasında ve bacağın alt tarafına en az 5 santimlik birer kesi yapılması gerekir. Kasın iç kısmı çıkarıldıktan sonra zaman içinde kasın dış kısmı hipertrofiye uğrayabilir (gelişebilir); sonunda bacakların iç kısmında hacim azalmasına rağmen bacakların dış kısımlarında kasda kalınlaşma olur, bu da bacaklara O bacak yada () -parantez- dediğimiz eğri görüntüyü verir. Ayrıca yapılan çalışmalar gastrocnemius kasının iç kısmının bacak ve ayak hareketleri için çok önemli olduğunu ve tamamen çıkarılmaması gerektiğini gösteriyor. Bunun yanında, ayrıca kas çıkarılırken siyatik sinirin yaralanma riski gibi ciddi riskleri de vardır. Bu kası bazen ciddi bacak yaralanmalarında onarım amacıyla kullanıyoruz. Örneğin ciddi bir yaralanmada diz üzerinde kemiğe kadar açık geniş bir yara olduğunda, yarayı kapatmak için gastrocnemius kasının iç kısmı kullanılır; fakat bacakta estetik inceltme için gastrocnemius kasının iç kısmının tam olarak alınması önerilmiyor.

Bacak arkasındaki kasın (gastrocnemius kası) bir kısmının çıkarılması: Gastrocnemius kasının hem iç hemde dış kısmından kısım kısım, parça alınmasıdır. Ameliyatta sadece bacakta kalın görüntüye yolaçan kısımlar alınır ve kas dokusu kendi kendine yenilenmediği için ameliyat sonunda elde edilen incelme kalıcıdır. Bu şekilde bacak kasına şekil verilir, bu yüzden bu ameliyata “Muscle sculpture” (kas heykeltraşlığı) deniyor. Günümüzde uygulanan teknikte, bacak arkasında ayak bileğine yakın, 5-7 santim uzunluğunda bir iz kalıyor. Ayrıca diz arkasında 5-7 santim bir iz kalıyor. Bu kalan izler, hastaya iyice anlatılmalı, mümkünse eski hastaların örnekleri hastaya gösterilmelidir. Ameliyat tamamen estetik amaçla yapıldığı için kalacak izler, hastanın bu girişimden vazgeçmesine yolaçabilir. Ameliyat, bacağın tüm kanını boşaltan özel bir bandaj yardımı ile tamamen kansız yapılıyor; ameliyat sırasında hiç kanama olmuyor. Bu ameliyat sonunda bacak kasında bir güç kaybı olabiliyor. Koreden yapılan yayınlarda, (korelilerin bu ameliyatlarda tecrübeleri çok fazla) gastrocnemius kasının iç kısmının total ağırlığının 250 gr. olduğu ve genellikle 30-120 gr. kas çıkartmanın yeterli olduğu söyleniyor. Kas dokusu iyi kanlanan bir doku olduğundan hematon (kas alınan bölgelerde kan birikmesi) riski yüksektir; bu sebeple ameliyat sonunda bu bölgelere biriken kanın alınması için drenler konur ve bacak sıkıca (tercihen coban gibi kendine yapışan bir bandaj ile) sarılır. Hasta 24 saat yatırılır, 2. gün yavaşça ayağa kaldırılır fakat fazla yürütülmez, drenlere kan gelmiyorsa drenler çekilir ve taburcu edilir. Hasta rahatça yürümeye ancak 1 haftanın sonunda başlar. Ameliyattan sonra 1.5-2 ay kadar elastik ve sıkı bir varis çorabı giyilmesi önerilir. Bu yöntemde de siyatik gibi önemli sinirlerin yaralanma riskleri vardır. Bu yöntemde ciddi yan etkileri sebebiyle tavsiye edilmez.

Radyofrekans ile bacak kasının (gastrocnemius kası) hacminde küçülme sağlanması:Bu yöntemde radyofrekansın dokuları koagüle etme gücünden faydalanılıyor. Bazı radyofrekans cihazlarında sırf bu uygulama (bacak inceltme) için kullanılmak üzere hazırlanmış özel uçları vardır. Burada yapılan şey, kas dokusunda radyofrekans ile küçülme sağlamaktır. Pamuklu bir kumaşı çok sıcak suyla yıkadığınızda çekip küçülmesi gibi radyofrekans da kas dokusunda küçülme sağlamaktadır. Kas içinde fibröz doku gelişimine yolaçtığı ve ele gelen sertlikler oluşturduğu, ayrıca yeteri kadar küçülme sağlamadığı şeklinde eleştirilen bir yöntemdir. Bir kaç seans uygulamak gerekebilir. Şu an için en zararsız yöntem gibi gözükmektedir.

Selektif nörektomi (yada nörotomi) ile kasın zayıflatılması: Bu yöntemde, diz arkasına yapılan 4-5 santimlik bir kesiden bacak arkasındaki gastrocnemius kasına ulaşan sinirler kesilir; böylece bacak kasında (sadece iç kısım kasda) hafifçe erime olur, hacmi küçülür. Sinir kesilme dışında botox enjeksiyonu yada direkt sinirin üzerine radyofrekans uygulamakla da devre dışı bırakılabilir. Fakat bu yöntem pek önerilen bir yöntem değildir. Bir çok vakada kasdaki küçülmenin homojen olmadığı, kasın bir bölgesi küçülürken bazı bölgelerinin aynı kaldığı, hatta daha da kalınlaştığı söyleniyor. Ayrıca sadece kasın iç kısımı üzerinde etkili bir yöntemdir. Bu yöntem iyi olmayan sonuçlar sebebiyle artık önerilmiyor.
Aşağıdaki videoda bu yöntemin kesi yapılmadan, sinirin ‘sinir stimülatörü’ ile bulunduğu bir versiyonu gösterilmiş. Siniri çok az elektrik akımı veren bir prob yardımıyla bulup, yakıyorlar. Malesef videoda hastanın ameliyat öncesi ve sonrası görüntüleri yok..

İNCE VE ŞEKİLLİ BACAKLAR İÇİN…
.. jogging, yüzme, yürüme, koşu, bisiklet gibi sporlar bacakların biçimli olmasını sağlar..
.. basit bir egzersiz: merdivenin 1. basamağında parmak uçlarınızda yükselin, topuklarınız basamağın dışına taşsın, boşlukta kalsın; bu sırada ellerinizle duvara ve trabzana tutunabilirsiniz. Bu şekilde parmak uçlarınızda hafifçe yükselin, en çok yükseldiğiniz noktada hafifçe ve bir kaç kez yaylanın, sonra yine yavaşça topuklarınızı basamak seviyesine indirin…
..ayağınıza uygun rahat ayakkabı giyin; mümkün olduğu kadar topuklu ayakkabıdan kaçının..
..arada bir bacak bacak üzerine atıp baldır kısmına masaj yapın..
..uzun süre ayakta hareketsiz durmaktan kaçının..

admin

RELATED ARTICLES

Kalça, popo ve estetik çizgiler

Kalça, popo ve estetik çizgiler

“Vücudun uyumu için tek başına

READ MORE