Diş Hekimliğinde Estetik Nedir?

Diş Hekimliğinde Estetik Nedir?

Diş Hekimliğinde Estetik Nedir?

Diş Estetiği

Diş Estetiği bir dişimizi ya da birden çok dişimizi kaybettiğimizde yaşamımız hem sağlık yönünden hem de sosyal ilişkilerimiz yönünden güçleşir ve tatsızlaşmaya başlar. Dişlerimizle başlayan sindirim sistemimizin olumsuz etkilenmesi; kimi seslerin çıkak noktalarını bulamamaktan dolayı konuşmada, şarkı söylemekte karşılaşılan güçlük, gülerken duyulan tedirginlik.

İşte bütün bunları engellemek; yaşamımızı daha kolay ve daha güzel kılabilmek için başvurabileceğimiz diş estetiğinde diş tedavi yöntemleri vardır.

 

Estetik Diş Hekimliği

Diş hekimliğinde estetik : diş estetiği kişinin yüz ölçüleri ve hatları ile tamamen uyumlu, dişlerin, diş etlerinin, ağız dudak ve çevresinin doğal, simetrik, canlı, orantılı bir görünümünü elde edebilmek için estetik diş hekimliğinin birçok alanındaki tedavi yöntemlerinin diş estetiği için bir arada uygulanmasıdır.

Estetik diş hekimliğinde ve diş estetiğinde kombine tedavi ve bütünsel yaklaşım esastır.

Amaç;

estetik ve doğal görünümlü dişler,

istenilen renk ve boyutta sağlıklı estetik diş etleri,

diş ve diş eti oranının uyumu ve estetiği,

bunlarla beraber güzel bir gülümseme yani gülüş estetiğidir..

Estetik dişler,  diş estetiği ve estetik gülüşler için doğal görünüm en önemli olan şeydir,

dışarıdan bakıldığında diş estetiğini ve gülüş estetiğini bozacak yapay bir görünüm olmamalıdır.

KÖPRÜ – SABİT PROTEZ

Köprü, Diş kaybıyla oluşan boşluk ya da boşlukları doldurmak için komşu dişlerin destek alınması ile uygulanan tedavi yöntemidir. Hareketli ya da sabit olabilir. Hareketli köprü, kullanan kişi tarafından ağız temizliği sırasında çıkarılabilir; ancak bu yöntem, artık terk edilmeye yüz tutmuş bir yöntemdir.

Diş Estetiğinde Köprü uygulaması, diş eksilmesinin neden olacağı şu olumsuzlukları önlemek amacıyla yapılır:

Estetik  açıdan:

Diş estetiğinde diş eksikliği, ses sistemimizi olumsuz etkiler; yüzün doğal görünümünü bozar. Örneğin bir azı dişi kaybı, insanın olduğundan daha yaşlı, daha bitkin görünmesine neden olabilir. Köprü uygulamasıyla dudak, yanak desteği sağlandığı için bu olumsuzluklar giderilmiş olur.

Sağlık yönünden:

Diş estetiğinde diş eksilmesi, yeterince çiğneyememe nedeniyle sindirim sistemimizde rahatsızlık yaratır. Diş eksilmesinin zamanında giderilememesi ağız

diş sağlığının daha da bozulmasına neden olur. Her diş, bitişiğindeki dişi destekler ve bitişiğindeki diş tarafından desteklenir. Bu nedenle bir diş eksildiğinde eksilen dişin bitişiğindeki dişler, oluşan boşluğa doğru kayar, eğilirler. Diğer çenedeki karşıt diş ise boşluğa doğru uzar. Bu hareketlilik zamanla diğer dişlerin düzenini de dişetlerini de etkiler, dişetlerinde ve kemik dokuda tahribatlar oluşmaya başlar. Dişler hızla çürümeye eğilimli hale gelir. Diş çürümeleri ve kayıpları, tek taraflı çiğneme nedeniyle eklemler üzerinde patolojik etkilere de neden olur.

SABİT KÖPRÜLER VE DİŞ ESTETİĞİ

Eksilen dişin oluşturduğu boşluğa yerleştirilecek olan yapay diş, boşluğun iki yanındaki sağlam dişlere kuron adı verilen bağlantılar ile tutturulur.

Yapay dişi boşluğa yerleştirmenin bir başka yolu ise İMPLANT yöntemidir.

İmplant ile yapay diş, doğrudan dişeti altına, çene kemiğine sabitlenir. Bu işlem cerrahi bir işlemdir, implant yerleştirilebilmesi için genel sağlık koşulları ve uygun bir kemik dokusu gereklidir.

Eksik dişlerin telafisi için adeziv sistemle (bonding) yapılan köprüler de kullanılmaktadır. Bu uygulamada kuronlama işlemine gerek yoktur. Köprü diğer dişlere özel bir işlemle tutturulmaktadır.

Köprü malzemesi olarak tercih edilen altın alaşımlar, porselen… vb. malzemeler görünüm ve fonksiyon göz önünde bulundurularak seçilir.

 

ZİRKONYUM KÖPRÜLER KULLANAR DİŞ ESTETİĞİ

Beyaz bir alaşım olan zirkonyumun kullanıldığı sistemde metal alt yapı kullanılmaz. Zirkonyum hem görünüm yönünden hem dayanıklılık yönünden, teknolojinin sunduğu en uygun, mükemmel bir malzemedir.

Diş Estetiğinde Porselen kullanımında dayanıklılığı sağlamak için uzun yıllardan beri porselen dişin altında metal kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapı, gerek estetik açıdan gerekse sağlık açısından mahzurlu saykoprulerılageldiğinden metalin yerini zirkonyum aldı.

Zirkonyum, 60’lı yıllardan beri tıpta kullanılmaktaydı. Kalça, eklem protezlerinde, vücudun başka bölgelerine başarılı sonuçlara ulaşılmış, hiçbir yan etkisi görülmemişti. Üretim maliyetinin yüksek oluşu nedeniyle diş hekimliğinde kullanılamıyordu. Fakat teknolojinin gelişimiyle zirkonyum oksit ekonomik şekilde üretilmeye başlayınca diş hekimliğinde de kullanılır hale geldi.

Metal yerine zirkonyum kullanılarak yapılan porselen kaplamalar, ışık geçirgenliğiyle hem doğal dişe yakın estetik görünüm sağlamakta hem dokuya uyum özelliği sayesinde alerjiye, dişeti problemine neden olmamaktadır. Üstün direnç özelliğine sahip bu malzeme, 2002 yılından beri bütün dünyada kullanılmaktadır.

Tek diş kuron restorasyonlarında, 38 mm.ye kadar olan 3-6 üyeli köprülerde, implant üstü çalışmalarda en uygun malzeme olarak kullanılan zirkonyum, darbelere, ısıya dayanıklı, ışık geçiren, ısı ve elektriğe karşı yalıtkan bir elementtir. Tat bozukluğuna, dişeti problemlerine, ağız kokusuna yol açmayan güvenilir bir maddedir.

Zirkonyum kullanılarak yapılan köprü ve kaplama (kuron)lar, CERKON kısaltmasıyla adlandırılır. Sözcük, Ceramik ve Zirkonyum sözcüklerinin kısaltımıdır.

IPS KÖPRÜLER KULLANIMI VE DİŞ ESTETİĞİ

Özel makinelerde sıkıştırılarak güçlendirilmiş porselenden yapılır. Işık geçirgenliğinin yüksek oluşu nedeniyle özellikle ön dişlerde tercih edilir. Daha çok basınç gören arka bölge için yeterince dayanıklı sayılmaz.

Köprülerin korunması, bakımı:

Ağız estetiği ve diş estetiğini korumak ve köprülerin uzun ömürlü olabilmesi için onlara destek olan sağlıklı dişlerin iyi korunması gerekir. Dişlerimizi günde en az iki kez fırçalamalıyız. Diş ipi kullanarak dişlerimizin ara yüzlerini temizlemeliyiz. Diş temizlik malzemeleri, plak denilen bakteri tabakalarının dişlere yapışıp yerleşmesini engeller. Ağız ve diş temizliğimize özen göstermezsek oluşan plaklar, diş çürümelerine, dişeti hastalıklarına yol açar. Çürüyen diş ve dişi taşıyan kemik zarara uğrarsa köprüye destek görevi yapamaz. Bu nedenle özellikle köprü çevresini, köprünün alt yüzeyini, bağlantı noktalarını iyi temizlemek gerekir. En önemlisi, diş hekimi ziyaretlerinin aksatılmamasıdır. Düzenli bakım ve kontrol, szirkon_kaplama-300x240ağlığımızı korumanın en önemli koşuludur.

admin

RELATED ARTICLES

Meme estetiği ve bilinmeyenler

Meme estetiği ve bilinmeyenler

Estetik ve fonksiyonel açıdan memenin

READ MORE