GÜLÜŞ ESTETİĞİ

GÜLÜŞ ESTETİĞİ

GÜLÜŞ ESTETİĞİ

Bazı insanların gülüşleri ile ilgili sorunları olur. bu da estetik açıdan hoş olmayan görüntülere sebep olduğundan kişinin sosyalleşmesini de olumsuz etkileyebilir. Örneğin kimi gülerken dişeti gözüküyordur, kimi konuşurken yada gülerken burun ucu aşağı çekiliyordur. Bu gibi problemlere düzeltmeler sağlanabilir. Dişetinin gülerken gözükmesi gibi sorunlar ile daha çok diş hekimleri ilgilenmektedir. Bunun dışında dudak-burun ucu problemleri sözkonusu olunca dudak ile burun ucu arasındaki kaslara yapılan ufak müdahaleler ile bu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Bu ameliyatlar genellikle rinoplasti ameliyatı sırasında yapılır. Bunun yanında hastada ciddi bir çene şekil bozukluğu da var olabilir. Örneğin üst çenesi çok uzun hastalarda gummy smile deformitesi olabilir, bu durumda sefalometrik analiz ve öncelikle bir ortodontik tedavi ve peşinden de çene cerrahisi yapmak gerekir.

1 2 1_100

GÜLÜŞ ESTETİĞİ (GUMMY SMİLE IN ESTETİK DÜZELTİLMESİ)

Gülerken dişetlerinin fazlaca görünmesi (ingilizcede GUMMY SMILE deniyor) hemkişinin kendisi, hem de çevresi için can sıkıcı bir sorundur. Sadece bu deformitenin düzeltilmesi bile kişinin görünüşünde çok dramatik değişikliklere yolaçabilir. Bu sorunun düzeltilebilen bir problem olduğunu çoğu insan bilmez; halbuki bu sorunu gidermek için bir çok yöntem var. Burada, bu yöntemlerin (bildiğim kadarıyla) tümüne kısaca değineceğiz.

Rubinstein-Kostianovsky (lip lowering, lip repositioning) ameliyatı: Bu ameliyatta dişetlerini oluşturan mukoza kısmı, dişlerin tarafında 3-4 mm. lik mukoza sağlam bırakılarak boylu boyunca eksize edilir (çıkarılır); dudak iç kısmındaki mukoza ilerletilerek 3-4 mm. kalmış olan dişetine sütüre edilir (dikilir). Genellikle eriyen dikiş kullanılır ve daha sonra dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. Gummy-smile deformitesi için oldukça etkili bir tekniktir. Etkisi kalıcıdır. Ameliyat sonucu başarısız olursa, bu genellikle çıkarılması gereken mukozanın yeteri kadar çıkarılmamasına bağlıdır. Bu ameliyatla ilgili yazılmış makalelerde sonuçta garip bir görüntü olmayacağını özellikle belirtiyor; çünkü bu ameliyatın etki mekanizmasını anlamak biraz zor. Gerçekten, ben de bu ameliyatı ilk kez öğrendiğimde nasıl bir sonuç vereceğini tam kavrayamamıştık; çünkü işlem sonunda çok garip bir görüntü verecek gibi duruyor; ama sonuçta bu ameliyatı yapınca gerçekten etkili olduğunu ve işe yaradığını gördük. Aslında bu ameliyat sonunda üst dudak iç kısmında gülerken görülen dişeti çıkarılmakta ve dudakla üst çene arasında bir yapışıklık oluşturulmaktadır.

 

Levator kaslarının kesilmesi: Bu yöntemde, ağız içinden yada burun yanından girilerek, dudağı yukarı çeken levator kası kesilir. Kas kesilirken sinir ve damar gibi bu kasa yakın bulunan yapıların yaralanmamasına özen gösterilmelidir. Özellikle cupid tarzı gülüşe sahip kişilerde (sağ alttaki resime bakınız) etkili bir yöntemdir. Cupid tarzı gülüşte dudaklar yanlardan çok yukarı doğru hareket eder; bu hareketin sebebi dudakları yukarı çeken levator labii superioris kasının diğer mimik kaslarından daha etkin olmasıdır. Tabii ki bu kasın fazla etkin olması sonucu gülerken dişetleri görünüyorsa, yapılacak en iyi tedavi bu kasın fonksiyonunu bozmaktır. Bu ameliyat, Rubinstein-Kostianovsky ameliyatı ile birlikte yapılabilir. Ameliyatın etkisi kalıcıdır.

Botulinum toksin enjeksiyonu (botox, dysport, estetox, refinex): Dudağı yukarı çeken levator kaslarının fonksiyonu, botulinum toksin enjeksiyonu ile zayıflatılır ve böylece gülerken dudağın fazlaca yukarı çekilmesi ve dişetlerinin görülmesi önlenmiş olur. Geçici bir yöntemdir.

 

Depressor septi ve orbicularis oris kaslarının kesilmesi: Dudağın yukarı doğru fazlaca çekilmesinin sebebi, bu kasların aşırı fonksiyonu olabilir. Bu durumda bu kasların kesilmesi; hatta kendi kendine tekrar iyileşmesini önlemek için kesilen kasların arasına ufak kıkırdak parçalarının konması faydalı olacaktır. Bu girişim genellikle burun estetiği için gelen hastalara yapılmaktadır, ama tek başına da yapılabilir. Bu yöntemde ameliyat ağız içinden yapılır.

Frenulum un uzatılması: Bu aslında tek başına değil, diğer yöntemlerle birlikte yapılabilecek bir yöntemdir. Üst dudak ortasında, dudağın iç tarafındaki bağın uzatılmasıdır. Bu bağ, kısa ise gülerken dişetlerinin görünmesine katkıda bulunuyor olabilir. Ameliyatla bu bağ uzatılır.

Dişetlerinin kısaltılması: Bazı vakalarda, sorun dudağın fazlaca yukarı çekilmesi değil, dişetlerinin diş üzerinde, diş kenarlarına doğru fazlaca uzanmış olmasıdır. Bu vakalarda sorunun sebebi, diş etlerinin fazla gelişmiş olmasıdır. Bu durumda, dişetlerinin fazlasının ameliyatla alınması çare olabilir. Bu girişimi daha çok diş hekimleri yapmaktadır ve iyileşme dönemi uzun süren, sıkıntılı bir tedavi yöntemidir.

Maksillofasiyal cerrahi: Hastanın üst çenesi, normalden daha uzunsa (ki bu duruma uzun yüz sendromu denir) çare maksillofasiyal cerrahidir. Üst çene kemiğinin ameliyatla kısaltılması gerekir.

Üst dudağın uzatılması: Bazı vakalarda, üst dudak kısa olduğu için dişetleri görünüyordur. Bu durumda üst dudak iç kısıma uzatma yapılarak üst dudağın, dişetlerini daha iyi örtmesi sağlanır.

admin

RELATED ARTICLES

Meme estetiği ve bilinmeyenler

Meme estetiği ve bilinmeyenler

Estetik ve fonksiyonel açıdan memenin

READ MORE