MEME BÜYÜTME AMELİYATININ OLASI RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI

MEME BÜYÜTME AMELİYATININ OLASI RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI

MEME BÜYÜTME AMELİYATININ OLASI RİSKLERİ VE KOMPLİKASYONLARI

Meme Protezi ameliyatlarında da diğer büyük ameliyatlardaki riskler geçerlidir. Kanama, enfeksiyon gibi riskler bu ameliyatlarda da teorik olarak olabilir. Fakat ameliyat öncesi tetkiklerinde bir problem çıkmamış, ciddi bir rahatsızlığı olmayan hastalarda bu komplikasyonlar çok nadirdir.

Meme büyütme ameliyatı sonunda oluşabilecek en can sıkıcı komplikasyon memede kapsül oluşumudur. Kapsül oluşan vakalarda genellikle geç dönemde oluşur. Kapsül dediğimiz şey aslında konan meme protezi çevresinde oluşan, vücudun proteze verdiği bir reaksiyondur. Vücut, protezi zar gibi bir doku ile sınırlayarak vücuttan ayrı tutmaya çalışır. Çok ileri evrelerde kapsül, protezi sıkıştırarak küresel bir hal almaya zorlayabilir. Bu derece ilerlemiş kapsül vakalarında memede ağrı ve şekil bozukluğu oluşur. Tedavisi, protezin çıkarılması, kapsülün temizlenmesi ve yeni bir protez konmasıdır. Literatürde, üzeri pürüzlü meme protezleri ile daha az kapsül oluştuğu bildirilmiştir. Yinede elde kesin kanıtlar yoktur. Kapsül oluşumunun aslında vücudun proteze verdiği doğal bir cevap olduğu unutulmamalıdır. Aslında tüm vakalarda bir kapsül oluşmaktadır; fakat bu kapsül gereğinden fazla kalınlaşıp protezi sıkıştırmaya başlarsa, klinik olarak göğüslerde kapsül deformasyonundan bahsedilebilir. Ayrıca bu komplikasyonun batı dünyasında ülkemize göre daha sık görüldüğünüde ekleyelim (Amerika’da görülme sıklığı 5%, ülkemizde daha da nadirdir). Normalde oluşan az miktarda kapsül hasta tarafından farkedilmez, muayene ile ele gelmez yada göğüslerde şekil bozukluğu yapmaz.

BAKER SINIFLAMASI (Meme büyütmede oluşan kapsül kontraktürü şöyle sınıflanıyor):

Baker sınıflaması Grade 1: Göğüsler yumuşak, herhangi bir şekil bozukluğu yok..
Baker sınıflaması Grade 2: Göğüsler normalden sert kıvamda, herhangi bir şekil bozukluğu yok..
Baker sınıflaması Grade 3: Göğüsler çok sert ve gözle görülür şekil bozukluğu var.
Baker sınıflaması Grade 4: Göğüsler çok sert ve ağrılı; ayrıca gözle görülür, ciddi şekil bozukluğu var.

kohezivimplant

Bu ameliyatı geçiren bayanların bir diğer şikayet ettikleri nokta meme başında his kaybıdır. Bu kalıcı değildir, zamanla kendiliğinden düzelir.
Bir diğer merak edilen nokta da, protezin patlayabildiği şeklindeki magazin söylencesidir. Meme protezleri hiç bir şekilde kendiliğinden patlamaz. Ancak delici yada kesici bir alet ile yaralanma sonucu delinebilirler. Protezdeki patlama diye bilinen şey bazı protezlerin zaman içinde (yıllar içinde) içindeki sıvıyı (serum fizyolojik) sızdırmalarıdır. Sızıntı olduğunda, miktarı çok az olup bu farkedilmez. Ancak yıllar sonra farkedilebilir. Bunun önlenmesi için iki katmanlı protezler geliştirilmiştir. Ayrıca sızan madde serum fizyolojik olduğu için vücuda bir zararı yoktur, vücut tarafından emilir, kana karışır ve atılır. Silikon jelli protezlerde artık sert kıvamlı silikon jel kullanıldığından silikon kesilse dahi içeriğindeki silikon jel akışkan olmadığından doku içine yayılmaz.
Silikon protezlerinin meme kanseri oluşma riskini arttırdığı yönündeki inanış ise doğru değildir. Bu konuda bilimsel bir kanıt yoktur. FDA kurumununda bu yönde bir uyarısı yoktur. Fakat bu silikon protez konmuş kadınlarda meme kanseri görülmez demek değildir. Bu ameliyatı geçirmiş bayanlarda da kanser riski ameliyat olmamış bayanlarla aynıdır.

Silikon protez ile meme büyütme ameliyatı geçiren bayanlarda görülebilen bir diğer komplikasyon protezin kötü yerleşimidir. Eğer protezler simetrik yerleştirilmez ise, gereğinden çok yukarıya yada aşağıya yerleştirilirlerse, birbirlerinden ayrık yada birbirlerine çok yakın yerleştirilirlerse estetik olmayan görünümler ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için protezlerin konacağı boşlukları uygun oluşturmak ve hastaya uygun protez seçmek gerekir. Burada protezin çapı, hacmi, low yada high profile olması ve hastanın o anki meme büyüklüğü önemlidir. Uygun protez kullanıldığında ve uygun yere yerleştirildiğinde sonuç estetik olacaktır.
Uygulamada olabilecek bir başka yanlış ise meme cildinin esnekliğinin ötesinde, büyük protez konmasıdır. Çok büyük protez konduğunda meme cildi üzerinde çatlaklar oluşabilir.

Günümüzde kullanılan silikon implantların içindeki silikon jel akışkan değildir; bu yüzden kesilse bile akmaz, doku içine yayılmaz.

admin

RELATED ARTICLES

Kalça, popo ve estetik çizgiler

Kalça, popo ve estetik çizgiler

“Vücudun uyumu için tek başına

READ MORE