SİLİKON MEME İMPLANTLARININ ÖZELLİKLERİ VE ÇEŞİTLERİ

SİLİKON MEME İMPLANTLARININ ÖZELLİKLERİ VE ÇEŞİTLERİ

SİLİKON MEME İMPLANTLARININ ÖZELLİKLERİ VE ÇEŞİTLERİ

Yapılan araştırmalar sonucu, 1960’lardan beri milyonlarca kez kullanılan silikonun bugün insan vücuduna en az zarar veren maddelerden biri olduğu bilinmektedir. Tıpda kullanılan silikon (silicone), kum ve kristalde doğal olarak bulunan siliconmaddesinden elde edilir. Silikon, laboratuarlarda işlenerek sıvı, jel yada katı hale getirilir.

Katı silikon, vücutta bozulmaz, başka bir maddeye dönüşmez ve vücuda zarar vermeden yıllarca kalabilir. Meme protezlerinin dış kılıfı olarak kullanılan madde bu katı silikondur ve vücuda hiç bir zararı yoktur. Hatta bir çok ilacın bileşiminde silikon maddesi bulunur.

İstatistik:
Amerika birleşik devletlerinde son yıllarda yapılmış meme büyütme ameliyatlarının istatistikleri şöyledir (karşılaştırma kolay olsun diye rakamları yuvarladım, küsüratları gözardı ettik):

– 2005 yılında: 291.000
– 2006 yılında: 329.000
– 2007 yılında: 399.000
– 2008 yılında: 356.000
– 2009 yılında: 312.000
– 2010 yılında: 318.000
– 2011 yılında: 317.000
– 2012 yılında: 331.000

– Ülkemizdeki ameliyat sayıları ile ilgili sağlıklı bir istatistiksel veri yoktur. Amerika ile ilgili istatistiki sayılar, Amerikan plastik cerrahi derneği web sitesinden alınmıştır.

meme-protezleri

Silikon maddesi meme protezi dışında başka bir çok yerde kullanılmaktadır (örneğin elde eklem protezi yada tendon protezi olarak) ve genellikle vücuda konduğu yerde ömür boyu hiç bir rahatsızlık vermeden kalabilmektedir. Bugün insanlarda korku uyandıran silikon ise yıllar önce kullanılmış olan sıvı (enjekte edilebilir) silikondur ; bu tip sıvı silikon enjeksiyonları (ve sıvı silikon içeren meme implantları) 1996 dan beri tüm dünyada yasaklanmıştır. Sıvı silikon, enjekte edildiği bölgede doku içine yayılarak çok ciddi allerjik reaksiyonlara yolaçabilmektedir. Günümüzde kullanılan meme protezlerinin hiç birinde sıvı silikon kullanılmamaktadır (sıvı silikonu, bugün meme protezlerinde kullanılan koheziv silikon jel ile karıştırmayınız; koheziv silikon jel akıcı değildir, sıvı silikonla kimyasal olarak da tamamen farklı bir maddedir).

Günümüzde kullanılan meme protezlerinin dış kılıfları ya katı silikondur yada poliüretandır. İçlerindeki maddeler ise koheziv silikon jel, hidrojel yada serum fizyolojiktir.

Önceki yıllarda dış kılıfı titanyum kaplamalı, içi soya yağı ile dolu değişik implantlar üretilmiş olsa da bu implantlar çeşitli sebeplerle üretimden kalkmıştır.

Günümüzde en sık kullanılan implantlar, (1) dışı katı silikon, içi koheziv jel silikon ile dolu olan ve (2) dışı katı silikon, içi serum fizyolojikle doldurulan implantlardır.. Bazı uzman hekimler takıntılı şekilde sadece silikon jelli implantları yada sadece serum fizyolojikli implantları tercih etse de bu iki implant tipi, birbirinin yerini tutmaz. Biri daha iyi, diğeri daha kötü diyemeyiz. İkisinin de avantaj ve dezavantajları vardır. Önemli olan hangi vakada, hangi implantı kullanacağını bilmektir. Bazı vakada mutlaka silikon jelli implant ku
llanmak gerekir. Bazen de serum fizyolojikli implant daha iyi sonuç verecektir..

Aşağıda silikon jelli meme implantları görülüyor. Resimlerden de görülebileceği gibi, silikon jelli implantlar kesilse dahi jel akışkan olmadığından içindeki silikon jel, implant dışına sızmaz. Bu implantların kıvamı (serum fizyolojikli implantlara göre) meme dokusuna daha yakındır. Hastanın meme dokusu çok ince ise serum fizyolojikli meme implantları çok uygun değildir, çünkü kıvamı meme dokusuna göre daha yumuşak olduğundan ele gelebilir. Bu durumda koheziv silikon jelli implantları kullanmak daha uygundur..

Serum fizyolojikle şişirilen implantlar: Bu implantlar paketten boş halde çıkar. İçi, dışı antibiyotikli serumla yıkandıktan sonra iyice boşaltılır ve kıvrılıp sigara yada kalem haline getirilir. Koltukaltından yapılan 2 santimlik bir kesiden içeri yerleştirilebilir. İmplant içeri yerleştirildikten sonra parmaklar aracılığı ile açılır ve düz hale getirilir; daha sonra kablosu aracılığı ile serumla şişirilir. Bu implantların en büyük özelliği kesinin meme üzerinde olmaması, koltukaltında kalması ve çok kısa olmasıdır. Meme büyütme ameliyatında meme üzerinde hiç iz kalmaması mükemmel bir avantajdır. Malesef, bu implantlar herkese göre değildir. Bu implantları kullanabilmek için üzerlerini kapatacak bir miktar meme dokusu olmalıdır. Meme dokusu çok az ve ince olan hastalarda bu implantlar dışarıdan belli olabilir. Meme dokusu çok ince hastalarda koheziv silikon jelli implantları (üst paragrafdaki implantlar) kullanmak daha doğru olacaktır..

Bunlar dışında dış kılıfı tek katmanlı ve çift katmanlı olan protezler, yüzeyi pütürlü (textured) olan ve yüzeyi düz (smooth) olan protezler vardır. Ayrıca şekli yuvarlak ve damla şekilli (anatomik yada kontür adı da veriliyor) protezler de vardır. Çok daha marjinal olarak, ameliyattan sonra dışarıdan şişirilebilen protezler ve göbek deliğinden meme altına ilerletilerek yerleştirilen protezler dahi mevcuttur. Bunun dışında yüksekliği fazla olan (high profile, moderate plus) ve yüksekliği daha az olan, yayvan olan protez modelleri vardır (moderate ve low profile). Meme protezi üreten firmaların çoğunluğu sağ ve sol meme için şekli aynı olan meme protezleri üretseler de, bazı firmalar her iki meme için farklı şekilleri olan meme protezleri üretmişlerdir; örneğin ‘ROFİL’ firmasının ‘M IMPLANT’ olarak adlandırdığı meme protezleri sağ ve sol için farklı şekillerdedir. P.İ.P. markası da her iki taraf için farklı şekillere sahip asimetrik meme protezleri üretmiştir. Geçtiğimiz yıllarda P.İ.P. firması iflas etmiş, bu sırada ROFİL firmasının sattığı ‘M İmplant’ meme protezlerini de aslında P.İ.P. firmasının ürettiği ortaya çıkmıştır..

 

silikon-meme-protezleri-guvenli-midir

ANATOMİK İMPLANTLAR HAKKINDA…

 

Anatomik implantların 2 dezavantajı vardır. Birincisi, bu implantların üstü, altı bellidir ve yerleştirilirken doğru yerleştirilmeleri gerekir. Bu implantları yerleştirdikten sonra elinizle doğru durup durmadıklarını kontrol edebilirsiniz. Arka yüzlerinde ve üst taraflarında minik çıkıntılar bulunur; bu çıkıntılar parmak uçları ile hissedilerek doğru konup konmadıkları anlaşılabilir. Aşağıda, bu minik çıkıntısı üçgen şeklinde olan bir silikon implant görülüyor.

 

Aşağıda soldaki implantta minik çıkıntıları 3 küçük yuvarlak şeklinde olan bir implant görülüyor. Sağdaki implantın ise içinde radyoopak (röntgende gözüken) bir şerit bulunuyor. Bunun avantajı, ameliyattan çok sonra dahi bir röntgen çekerek filmde bu radyoopak şeriti görerek implantın duruşu hakkında bize bilgi vermesi.. Bu noktada anatomik implantların 2. dezavantajlarından bahsedeyim. Bu implantlar içeride dönerek memenin şeklinin bozulmasına yolaçabiliyorlar. Bu durumda implantın çıkarılarak yeniden yerleştirilmesi gerekir. Eğer daha önce anatomik implant ile meme büyütme ameliyatı olmuşsanız ve şu an memenizde sağında, solunda elinize sertlikler, sivri uçlar geliyorsa implant içeride dönmüş yada kıvrılmış demektir. Bir plastik cerraha başvurarak düzelttirmelisiniz. Yuvarlak implantlarda bu gibi sorunlar olmaz.

 

Bazı markaların bazı modelleri ise ameliyattan sonra ekstra şişirilebilir modellerdir. Örneğin Mentor firmasının Spectrum, expandable saline breast prothesis modelleri ameliyattan sonra -6 ay süre ile- bir miktar daha (25-90cc.) şişirilebilir modellerdir. Bu protezlerin ameliyat dikiş yerine yakın, ciltaltında bir portu bulunur; ameliyattan sonra hastanın istediği kadar daha protez şişirilip (25-90 cc. kadar) (yada indirilip), lokal anestezi ile yapılan ufak bir cerrahi girişimle bu port çekilip alınır. Port alındığında kink valve ve leaf valveyapısındaki tıkama mekanizmaları protezden dışarı serum kaçmasını önler. Protezin dışındaki silikon tıpa da port çekilir çekilmez kapanır. Bu tıpanın asıl görevi dışarı serum sızmasını önlemek değil, şişirme yerinden protez içine doku gelişmesini önlemektir. Sıvının dışarı kaçmasını asıl olarak iç kilit mekanizması önler. “Spectrum, expandable saline breast prothesis”‘in bir özelliği olarak port bir kez çekildimi bir daha protez içine ne serum verilebilir ne de dışarı serum alınabilir. Bu yüzden protezi çıkarmak için ya daha büyük bir kesi yapmak gerekir yada protezi delerek boşaltmak gerekir.

Görüldüğü gibi, aslında meme protezleri son derece çeşitlidir ve her tip meme protezi farklı sonuçlar verir. Doktorunuz muayene sırasında sizin de isteklerinizi göz önünde bulundurarak, muayenenize göre size en uygun protezi önerecektir. Ameliyatta ne tip bir protez kullanılacağına hasta, doktoru ile birlikte karar vermelidir. Tüm bu protezlerle elde edilecek sonuçlar farklı olacağından doktorunuza muayene olmalı, isteklerinizi net olarak ifade etmeli ve göğüslerinizin ne büyüklükte olmasını istediğinizi belirtmelisiniz. Doktorunuz, kullanılacak protezin cinsi, şekli ve büyüklüğüne karar vermenizde yardımcı olacaktır. Protezin büyüklüğünü belirlerken en önemli kriter sizin isteğinizdir. Şu anda kullandığınız sütyen numarasına ve ameliyat sonrası kullanmak istediğiniz sütyen numarasına göre ne büyüklükte bir protez konması gerektiğini doktorunuz tecrübelerine dayanarak hesaplayacaktır. Daha sonra yapılacak şey, protezin şekline, pütürlü olup olmayacağına, içeriğine (silikon jel yada serum fizyolojik), çift katmanlı yada tek katmanlı olmasına ve low yada high profile modellerinden birine karar vermektir. Görüldüğü gibi günümüzde protez seçenekleri çok fazladır. Size en uygun protezin belirlenmesi için doktorunuzla tartışıp en uygununa karar vermelisiniz.

admin

RELATED ARTICLES

Kalça, popo ve estetik çizgiler

Kalça, popo ve estetik çizgiler

“Vücudun uyumu için tek başına

READ MORE