Çene Problemleri

Çene Problemleri

Çene Problemleri

Çene hastalıkları ile ilgili  bilmeniz ve öğrenmeniz gereken, merak ettiğiniz her şey;

ÇENE UCU DEFORMİTELERİ:

Mikrogenia (çene ucunun küçük olmasıdır): Çene ucuna konan protezlerle bu durum düzeltilebilir. Bu protezler hem çok pahalı değildir hemde kişinin görünümünde ufak bir ameliyatla büyük düzelme sağlanabilmektedir.

Makrogenia (çene ucunun büyük olmasıdır): Bu durumda sadece çene ucuna yönelik yapılan ameliyatlar genellikle başarısız olur, çünkü çene ucunda tüm yönlerde büyüme vardır. Prognatizmde yapılan ameliyatları uygulamak daha başarılı çözüm sağlar.

ALT VE ÜST ÇENENİN DENTOALVEOLER (DİŞ YUVALARINI İÇEREN) DEFORMİTELERİ:

Alt ve üst çene kemiklerinde bir şekil bozukluğu yokken sadece dişlerin oturduğu kemik kısımlarında gelişim bozukluğu vardır. Tedavisi ortodontik tedavidir. Tanı sefalometrik analiz ile konur.

Maksiller dentoalveoler protruzyon (dişlerin dışa eğimli büyümesi).

Maksiller dentoalveoler retruzyon (dişlerin içe eğimli büyümesi).

Bimaksiller dentoalveoler protruzyon (hem üst, hem alt çenede dişlerin dışa eğimli büyümesi).

APERTOGNATİZM (OPEN BİTE DEFORMİTESİ, ÖN DİŞLERİN TAM KAPANMAMASI):

Ağız kapatıldığında bazı dişlerin birbiri ile temas etmemesi, aralarının açık kalmasıdır.

MAKSİLLER (ÜST ÇENE) DEFORMİTELER:

Mikrognati (Üst çenenin alt çeneye göre daha geride gelişmesidir).

Maksillanın vertikal hipertrofisi (üst çenenin olması gerekenden daha uzun gelişmesidir, yüzün uzun görünmesine yolaçar, bu hastalarda gülerken dişetleri gereğinden fazla görülür ve gülüş bozukluğuna yolaçar).

Maksillanın vertikal hipoplazisi (üst çenenin olması gerekenden daha kısa gelişmesidir, yüzün kısa görünmesine yolaçar).

NASOMAKSİLLER (ÜST VE ALT ÇENE) HİPOPLAZİ:

Alt ve üst çenede birlikte gelişme geriliği olmasıdır.

Ortognatik cerrahi, doğuştan olan ve gelişimsel deformiteler dışında kazalara bağlı deformiteleri düzeltmek içinde yapılır. Özellikle çocuklukta geçirilmiş kazalar yüz ve çene gelişimini bozarak ciddi yüz ve çene deformitelerinin gelişmesine yolaçabilir. Örneğin yüksek bir yerden çenesinin üzerine düşen bir çocukta çene kemiğinin eklem başları zedelenmiş ise bu hastada ileride çene büyümesinin geri kalması beklenebilir. Bu hastalar yaşamlarının ileriki yıllarında çene eklemlerindeki hasar sebebiyle ciddi sorunlarla karşılaşabilirler ve bir dizi ameliyat olmaları gerekebilir.

ANNE BABALAR, DİKKAT!: Bir çocuğun başına gelebilecek en berbat kazalardan biri, çenesinin üzerine düşerek her iki (sağ-sol) çene ekleminin kırılmasıdır. Her iki çene eklemi, çocuk yaşta kırılan (özellikle ekleme yakın parakondiler, kemik boynundan kırılan) hastalarda çene büyümesi bozulmakta, ileriki yaşlarda ağız açıklığı azalmaktadır. Bu hastalar genellikle ileriki yıllarda bir seri ameliyat olurlar ve bu sorunu hayatları boyunca çekerler. Tedavisi zordur..

admin

RELATED ARTICLES

Meme estetiği ve bilinmeyenler

Meme estetiği ve bilinmeyenler

Estetik ve fonksiyonel açıdan memenin

READ MORE